De STEAM Cup Challenge

Een uitdaging voor de hele klas én docent

De STEAM Cup Challenge is een superleuke wedstrijd waarbij leerlingen in teamverband werken aan een oplossing rondom een vooraf gedefinieerd thema en waarin zij hun creativiteit volop kwijt kunnen. Deze wedstrijd is opgezet door Slim.nl en opleidingspartner IT Randsteden om docenten op weg te helpen met programmeren, ‘maakonderwijs’ en ‘project based learning’  in de klas.

De challenge

We dagen docenten in het voortgezet onderwijs en mbo uit om met een team of klas aan de slag te gaan met de Micro:bit, een multifunctionele minicomputer die je eenvoudig kunt programmeren. Met behulp van deze Micro:bit moet er een oplossing bedacht én gemaakt worden voor een ‘Smart City’; een thema waarvan wij zeker weten dat de leerlingen er veel creativiteit in kwijt kunnen. Er kan bij dit thema ook een mooie link gemaakt worden naar duurzaamheid; hoe kun je technologie inzetten om de stad nog duurzamer te maken?

Inzetbaarheid en tijdsbesteding

Het STEAM Cup Challenge-project is op allerlei manieren in te zetten in het onderwijs. In de reguliere lessen Informatica, Techniek, Natuurkunde of Aardrijkskunde bijvoorbeeld, maar ook als extra opdracht voor een projectweek, top-klas, talentklas of technasium-programma.

Leerlingen in een projectteam kunnen allen vanuit hun eigen interesses en talenten bijdragen aan het eindresultaat. Naast programmeurs heeft een team namelijk ook leden nodig die graag presenteren, een Sway-presentatie maken of een prototype in elkaar knutselen. De benodigde tijdsbesteding kan naar eigen inzicht bepaald worden. Wij raden aan om minimaal 10 uur aan de STEAM Cup Challenge te besteden om tot een mooi resultaat te komen.

Ga direct aan de slag

Ga je de uitdaging aan? In dat geval ontvang je een training  (voor één docent), waarin je kennismaakt met de werking van de Micro:bit en MakeCode. Je verlaat de training met een pakket aan spullen, waarmee je direct aan de slag kunt:

 • 10 Micro:bits
 • Een pakket met additionele sensoren
 • 10 lesplannen
 • Uitnodiging voor een webinar
 • Deelname aan de wedstrijd.

Trainingsdata

Planning

 • Project inleveren voor pre-selectie vakjury: vrijdag 13 maart 2020
 • Uitslag pre-selectie: maandag 30 maart 2020
 • The Final Challenge, het finale-evenement: woensdag 15 april 2020

Spelregels

De STEAM Cup Challenge is een wedstrijd voor docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo. Deelname aan de STEAM Cup Challenge is alleen voorbehouden aan scholen gevestigd in Nederland.

Opdracht

Bedenk én maak met behulp van de Micro:bit een oplossing  die past in het thema ‘Smart City’. Een Micro:bit is een minicomputer, waarmee je allerlei leuke toepassingen kunt maken door hem eenvoudig te programmeren.

Kosten

Deelname aan de STEAM Cup Challenge kost € 495,- exclusief btw. Dat is een stuk lager dan voorgaande jaren, dankzij sponsorgelden. Je ontvangt in dat geval:

 • Een Micro:bit training
 • 10 Micro:bits, een pakket met additionele sensoren en 10 kant-en-klare lesplannen (na afloop van de training)
 • Uitnodiging voor een webinar.

Wilt u alleen een Micro:bit-training volgen en meedoen aan de wedstrijd, of heeft u al voldoende Micro:bits beschikbaar en wilt u alleen meedoen aan de wedstrijd, dan is dat ook mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met Sandra Fiege, Projectleider STEAM Cup Challenge, bel 020 420 1396, of mail sandra.fiege@slim.nl.

 

Uiterlijk 13 maart 2020 leveren de deelnemende teams hun project in een Sway-presentatie. Te laat ingediende projecten dingen niet mee, de datum van ontvangst is bindend. Er vindt bij te laat indienen geen restitutie plaats van inschrijfgelden en/of vergoedingen van andere gemaakte kosten.

Een deskundige jury selecteert de beste ideeën. Deze teams mogen tijdens de ‘Final Challenge’, het finale-evenement, dat op woensdag 15 april 2020 zal plaatsvinden, hun project pitchen voor de jury in een ‘Dragons Den’-setting. De uitslag van de jury is bindend. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. Het winnende team wint fantastische prijzen voor hun klas én voor de school. Het team wint voor de gehele klas een dag Walibi, wat de school wint blijft voorlopig een verrassing. Vorig jaar was dit een 3D printer, bijbehorende training en een aantal mooie accessoires voor de Micro:bit.

Het is voor docenten vanuit verschillende disciplines interessant om deel te nemen aan de STEAM Cup Challenge; of je nu Wiskunde, Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde of Informatica geeft.

De jury let onder andere op het generieke resultaat, de rol van de docent, niveau/leeftijd van de leerlingen, techniek, creativiteit en presentatie.

Naast deze spelregels zijn de algemene voorwaarden van Slim BV van toepassing. Waar door deze spelregels niet is voorzien, beslist de projectleider van Slim BV. Deze beslissing is bindend.