Winnaar ontwerpt automatische fietsverlichting

Op 17 april 2019 vond de ‘Final Challenge’ plaats, het grote finale-evenement van de tweede editie van de jaarlijks terugkerende STEAM Cup Challenge die wordt georganiseerd door Slim.nl en IT-Randsteden. Waar vorig jaar ‘duurzame oplossingen’ centraal stonden, was het thema dit jaar het ‘huis van de toekomst’. Van de zeventig schoolinzendingen gaven de tien finalisten een pitch mét prototype voor een deskundige jury.

 

Met de hele klas naar Walibi World

Tien teams van finalisten kwamen vanuit het hele land naar NEMO Science Museum om hun oplossing te pitchen voor een probleem omtrent het ‘huis van de toekomst’. Een superspannende dag, want er stond een reis voor de hele klas naar Walibi World op het spel. De tien finalisten stonden met veel enthousiasme en vol adrenaline halverwege de dag te popelen om NEMO in te mogen. Voordat de finale van start kon, was er tijd om de zelfgemaakte prototypes na te kijken. Na een reis met het openbaar vervoer kunnen er immers draadjes los gaan zitten. Andere prototypes werden gevuld met water of moesten nog in elkaar gezet worden.
Met behulp van de Micro:bit creëerden de teams verschillende ideeën, waarmee zij kans maakten op één van de vier prijzen. De Micro:bit is een minicomputer met enkele knopjes als bediening. Het computertje is te programmeren op een zeer gebruiksvriendelijke manier, aan de hand van ‘Blocks Editor’. Daarmee kregen kinderen de programmeertaal gemakkelijk en spelenderwijs aangereikt.
Elk team had daarna precies vijf minuten de tijd om het idee te pitchen, ondersteund door een presentatie in Microsoft Sway. Ieder team deed dit op zijn eigen manier. Voor veel leerlingen was het de eerste keer dat zij een presentatie gaven, en dan ook nog direct voor een zeer imposante zaal voor zo’n honderdvijftig mensen. De presentaties verliepen bij alle teams echter heel goed. Na afloop van iedere presentatie gaf de jury commentaar. Nadat alle teams hun pitch hadden afgerond, ging de jury in beraad.

 

De vier winnaars

Kort daarna werden de winnaars bekendgemaakt van de vier prijzen die vergeven werden:
1. Hoofdprijs
2. Beste presentatie
3. Meest creatieve idee
4. Liberty Global Future Makers Award

STEAM Cup Challenge in het nieuws