Terugblik 2017/2018

The Final Challenge: een zeer geslaagde finaledag!

Op 28 maart 2018 vond de ‘Final Challenge’, het grote finale-evenement van de eerste editie van de STEAM Cup Challenge, plaats. Tien teams van finalisten waren vanuit het hele land naar NEMO Science Museum gekomen om hun oplossing voor een probleem omtrent duurzaamheid te pitchen. Een superspannende dag, want er stond een reis voor de hele klas naar Walibi World op het spel. De teams werden opgevangen door het enthousiaste team van Slim.nl en kregen een lekkere lunch uitgereikt. Onder het genot van een broodje maakten de leerlingen nog snel hun prototype in orde en oefenden ze hun pitch nog een beetje. De leerlingen gingen de zaal in en het evenement trapte af met een spetterende introfilm.

Elk team had precies vijf minuten de tijd om het idee te pitchen, ondersteund door een Sway-presentatie. Ieder team deed het op zijn eigen manier, sommigen vertelden allemaal een stukje, andere teams hadden de taken verdeeld; één teamlid vertelde en de anderen demonstreerden of klikten de presentatie door. Voor veel leerlingen was het de eerste keer dat zij een presentatie gaven, en dan ook nog voor zo’n imposante zaal. Het was spannend, maar het ging bij alle teams heel goed. Na afloop gaf de jury commentaar en werden er soms nog wat vragen gesteld.

» Lees een korte samenvatting van alle projecten op ICTheek.nl

Nadat alle teams hun pitch hadden afgerond, ging de jury in beraad. Rob Adams, onderwijsvernieuwer en eigenaar van innovatiebureau Six Fingers, hield in de tussentijd een inspirerende presentatie over het ontwikkelen van duurzame en vernieuwende ideeën.

Toen werd het écht spannend… de prijsuitreiking was daar. Juryvoorzitter René Speelman, Manager Duurzaam Ondernemen bij Sogeti, nam het woord en maakte de winnaars in de subcategorieën bekend:

  • ‘Meest duurzame idee’, gewonnen door de Behaviour Driven Developers van het Christelijk College Nassau Veluwe met hun WEG (Water, Elektra en Gas)-meter. Bekijk de Sway.
  • ‘Beste presentatie’, gewonnen door team Clearly Light, ook van het Christelijk College Nassau Veluwe met hun slimme lantaarnpalen. Bekijk de Sway.
  • ‘Meest creatieve team’, gewonnen door de Duurzame Westlanders van ISW Gasthuislaan, met hun idee voor het opwekken van Cow Energy: het opwekken van stroom door bij koeien lichtgewicht-zonnepanelen op te hangen met een accu in de koebel. Bekijk de Sway.

De hoofdprijs ging naar Team Picasso van SCZ Picasso Lyceum uit Zoetermeer. Bekijk de Sway. Met een rijdende prullenbak wilde dit team de school schoner maken. Een met Lego gebouwd prototype demonstreerde hoe dit ontwerp door de school rijdt, waardoor iedereen zijn afval gemakkelijk kan weggooien. Team Picasso won met het idee een beker, een trip naar Walibi World, een STEAM-pakket met onder andere een drone, een 3D-printer en een training bij IT Randsteden.

Is je nieuwsgierigheid naar de finaledag aangewakkerd? Bekijk dan aftermovie dan hieronder:

Wil je weten hoe Joan van Mechelen, docent aan het Christelijk College Nassau Veluwe, zijn deelname aan de STEAM Cup Challenge heeft ervaren? Lees er alles over op ICTheek.nl.

» Lees het persbericht over de STEAM Cup Challenge-finale.